Kompostováním přeměníte bioodpad na kvalitní přírodní hnojivo

Domácnost i zahrada jsou zdrojem velkého množství bioodpadu. Ten je možné buď vyhazovat do speciální popelnice, nebo ho ekologicky kompostováním přeměňovat na kvalitní hnojivo pro další využití na zahradě. Pro zrychlení zrání kompostu nebo při kompostování hůře rozložitelného materiálu, jako tráva či větve, doporučují odborníci použít ekologické urychlovače a termokompostéry od společnosti Neudorff.

Kompost byl v minulosti běžnou součástí každé zahrady, v posledních letech se obliba kompostování opět vrací a je součástí životního stylu pro řadu lidí, kteří se chtějí chovat ohleduplněji k životnímu prostředí. Až dvě třetiny odpadu, který jinak skončí v komunálním odpadu, je možné kompostováním přetvořit na kvalitní humus. Bioodpad je tak jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách velmi kvalitně recyklovat na cenné organické hnojivo. Ke kompostování je vhodný organický odpad ze zahrady, ale i měkký kuchyňský. Správně založený kompost se do dvou dnů začne zahřívat až na teplotu okolo 50 °C, kdy se uvnitř začnou množit mikroorganismy. Teplota je nutná k hygienizaci kompostu, tedy ke zničení semen plevelů a zárodků chorob.

Veškerý organický odpad je třeba do kompostu ukládat pokud možno v rovnoměrných vrstvách a prohazovat je zeminou. Navíc se rozložení organické hmoty dá zlepšit a humifikační proces zrychlit, s tím pomůže Radivit Urychlovač kompostování, který obsahuje velké množství důležitých humifikačních organismů ve speciálním živném substrátu z glycidů a proteinů. Použití Radivitu je jednoduché – jednotlivé vrstvy kompostovaného materiálu stačí přípravkem lehce posypat,“ radí Zuzana Pavelková ze společnosti Neudorff, která vyrábí vysoce kvalitní ekologicky šetrné přípravky pro ošetření zahrady.

Posečená tráva sama o sobě není ke kompostování vhodná, protože je příliš vlhká, neprovzdušněná, a může i zahnívat a následně páchnout. K posečené trávě je nezbytné přidávat drcené větve, piliny nebo hobliny, které travní hmotu provzdušní, a tím se snáze humifikuje. Kompostovat lze i kuchyňský odpad, kávovou sedlinu, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny apod.

Kam s ním aneb vyberte si správný kompostér

Kde kompostovat? Pokud máte vlastní zahradu a jste přiměřeně zruční, můžete si sami postavit nekrytý kompost z dřevěných prken.  Mezi nejčastější argumenty kritiků kompostování je, že kompost je nevzhledný. Povrch kompostu však můžeme osázet rostlinami s velkými listy, které různorodý povrch kompostu zakryjí, vhodné jsou tykve, cukety, okurky. Při osazování se musí do kompostu udělat jamky a vyplnit je zeminou, aby měly rostliny pro začátek oporu a výživu. Správně založený kompost také nezapáchá, čímž se vyvrací další mýtus o kompostování.

Nevýhodou nekrytých kompostů je, že proces kompostování je dlouhodobý, od založení kompostu si do vzniku prvního kompostu počkáte i více než dva roky, a navíc se musí kompost přehazovat. Jednodušším a rychlejším řešením je vybrat si některý z plastových kompostérů, které se prodávají v různých velikostech a provedeních. Na trhu jsou různé typy kompostérů, ovšem pro rychlokompostování je nejvhodnější termokompostér, např. Neudorff DuoTherm 530 L. Jeho zdvojené stěny slouží jako izolační vrstva zadržující teplo vznikající při humifikaci a humifikační proces se tím velmi urychlí. Kompost je hotový již do půl roku. Další výhodou je stabilní konstrukce odolná povětrnostním podmínkám.

RADY ODBORNÍKA PRO SPRÁVNÉ KOMPOSTOVÁNÍ:

  1. Do kompostu patří: slupky a zbytky zeleniny, rostlinný odpad ze zahrady, vylouhovaný čaj, kávová sedlina, dřevěný popel, posečená tráva, listí a drobné větvičky, piliny, nadrcená kůra ze stromů, plevel, papírové pokládky na vejce.
  2. Do kompostu neházejte: kosti, zbytky masa a kůže, tuky a oleje, vykvetlý plevel, rostliny napadené chorobami, chemicky ošetřené materiály, exkrementy domácích zvířat, velké kusy dřeva, větví, skořápky, pecky, slupky od banánů, košťálovou zeleninu, listy ořešáku, nahnilé ovoce, noviny.
  3. Dbejte na dostatečnou vlhkost v kompostu.
  4. Nezapomínejte na vyvážený poměr „hnědého a zeleného“ kompostovaného materiálu.

Leave a Comment