Zahrada

5 důvodů, proč se grilování na dřevě vrací na scénu

Jak napovídají trendy ze západu, grilování na dřevě se vrací na scénu a bude velkým hitem už letošní grilovací sezónu. Tuto tradiční techniku v minulých letech nahradily varianty jako plyn nebo dřevěné uhlí. Dřevo má ale několik výhod, které přesvědčí především kuchaře, kteří chtějí grilovat víc než jen klasické minutkové “flákoty”. Grily na dřevo jsou totiž ideální i pro pomalé úpravy masa jako je uzení, barbecue, pečení a užijete si u nich radost z grilování bez obav z kolísání teploty nebo nevyrovnaného propékání. Jaké jsou výhody grilování na dřevě?

 

Kouřová chuť dřeva

Pokud máte rádi typické kouřové aroma grilovaného masa nebo zeleniny, pak jsou grily na dřevo pro vás jasná volba. Žádná jiná technologie nepracuje s přírodním dřevem a tuto typickou chuť a vůni do nich dostanete jen nepřímo přidáváním vonných dřev ke zdroji tepla. Navíc grily na dřevo spalují dřevěné pelety, které se vyrábějí z různých typů dřeva, a vy tak toto aroma můžete měnit podle toho, co je zrovna na grilu. Zatímco hovězí si rozumí snad se všemi dřevy, na ryby je ideální třeba exotické dřevo mesquite, na přípravu drůbeže se hodí jabloň… A doma je můžete mít všechny a vybírat podle aktuálního menu.

Jednoduchost

Na grilování na dřevě se trochu zanevřelo, protože bývalo hodně komplikované. Moderní dřevěné grily se postarají o všechno za vás. Jen do grilu nasypete dřevěné pelety, nastavíte teplotu a věnujete se 100% jen grilování. Díky tomu se můžete odvážit grilovat i luxusnější kousky bez obav, že byste je špatně propekli kvůli kolísající teplotě, “Zkrátka s grilem na dřevo nejste topič, jako s těmi na uhlí, jste šéfkuchař v plnohodnotné zahradní kuchyni,” vysvětluje Matěj Hord, zástupce značky Traeger vyrábějící právě grily na dřevo.

Všestrannost

„Většinou lidé grily využívají jen na rychlé úpravy křehkých mas – steaků, drůbeže bez kostí, plátků vepřového… A to je strašná škoda. Na grilech na dřevo se dá udit, zapékat, dusit, péct a dělat typické americké barbecue. Bez dozoru, bez neustálého přikládání a nutnosti gril kontrolovat může i amatér zvládnout nepřekonatelné pastrami, hovězí žebra, pulled pork nebo klidně uzeného lososa. Grilování totiž nejsou jen steaky,” popisuje Matěj Hodr z Traeger.

Vyrovnaný výsledek

Grily na dřevo vám pomohou s tím, abyste zvládli vždy perfektně propečený výsledek, ať už peče kdokoliv. Umí řídit teplotu v rozmezí +/-10 stupňů a Traeger grily mají navíc vpichovací teploměry, díky kterým upečete maso vždy stejně a celé grilování se obejde bez napětí a bez překvapení.

Zábava

„Grilování má podle mě být především zábava, radost, a to jde jen tehdy, když se nemusíte neustále starat o gril, přikládat, regulovat, otáčet, ale můžete si v klidu s kamarády otevřít pivo, povídat si a přitom být velký grill master, i když jinak v kuchyni třeba neotočíte ani řízek. Jsou totiž na použití ještě jednodušší než obyčejná trouba. A to je hlavní filosofie Traegeru – bavte se, užívejte si grilování, gril se za vás postará o jídlo, vy jen slíznete smetanu,” vyzdvihuje výhody grilů na dřevo Matěj Hodr.

Grily na dřevo jsou zpravidla dražší než běžné grily na plyn nebo uhlí (Gril Traeger začínají na 24 990 Kč), investice do nich se ale vyplatí. Zajistí vám zážitek z grilování, u kterého jste za hvězdu, jsou extrémně odolné, vydrží mnoho let, jsou robustní a rozpálený na požadovanou teplotu ho máte v řádu minut, takže už nikdy nebudete muset váhat, jestli stihnete grilování po práci! 😉

O Traegergrills ČR

Web www.traegergrills.cz provozuje společnost Progrill, s.r.o. – český dodavatel grilů Traeger na dřevo. Americká značka Traeger byla založena v roce 1987 a od té doby se rozšířila do mnoha zemí po celém světě. Na českém trhu je značka úplnou novinkou, grily můžete zakoupit od letošního roku. Grily jsou určeny pro všechny milovníky kvalitních a spolehlivých výrobků a dobrého jídla.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..