Maso? Zelenina? Ovoce? Gril zvládne vše. Navíc je grilování příjemnou letní aktivitou, kdy se jídlo stává opravdovou lahůdkou, jeho příprava spojuje rodinu i přátele při příjemném rituálu. Poradíme, jak si grilovací večer krásně užít.
Marinované dobroty
Ať si pod „dobrotami“ představíte steaky, ryby či zeleninu, nepostradatelnými pro vaši hostinu jsou marinády, dipy a dresinky – ať už kupované nebo doma vyrobené – skvěle dochutí vaše dobroty. Pro marinování není třeba nic speciálního. Vystačíte si s olivovým olejem, pepřem a bylinkami – jaké to budou, záleží jen na vaší chuti a fantazii. Měly by podtrhnout chuť masa, ale pozor, buďte opatrní, aby bylinky a marináda svou intenzitou nepřebila chuť masa.
Tip na medovou marinádu: Med rozmíchejte s citrónem a česnek utřete se solí. Následně obojí smíchejte dohromady a jednoduchou a současně výtečnou marinádu máte hotovou. Marinovat takto můžete jakýkoli druh masa.
Jak na výtečný steak?
- Gril nejprve rozehřejte na vysokou teplotu. Steaky bohatě okořeňte a opepřete, mírně potřete olejem. Maso z každé strany zprudka minutu opečte, zmírněte plamen a pečte dalších 15 – 20 minut.
- Prstem nebo grilovacími kleštěmi zatlačte na maso – tak zjistíte v jakém je fázi. Měkké maso je ještě syrové, pokud jemně pruží je uvnitř narůžovělé a pokud je pevné, propekli jste ho dostatečně.
- Krvavý steak je hotový zhruba za 5-6 minut (rare), středně propečený ugrilujete za 8-9 minut (medium) a dobře propečenému steaku by mělo stačit 12 – 13 minut (well done). Samozřejmě vezměte v úvahu také teplotu grilu a tloušťku masa.
Zelenina na grilu
Letní sezóna je období, kdy v každém obchůdku se zeleninou seženete lilek a cuketu. Lilek nechejte ve slupce, cuketu oloupejte. Zeleninu omyjte, nakrájejte na kolečka a zhruba hodinu nechejte odpočívat v marinádě z česneku, oleje a bylinek, například bazalky a oregana. Dobrota je připravena ke grilování.
Jinou variantou je zelenina na jehle. Na plátky nakrájejte cibuli a slaninu a brambory. Poté střídavě napichujte na jehlu, hotové dílko potřete směsí vašeho oblíbeného koření. Olej smíchejte například s pepřem, solí a drceným kmínem. Za častého potírání a obracení grilujte asi 15 minut.
Grilované ovoce pro mlsouny
Ovocné špízy pro mlsné jazýčky vytvoříte z čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Ovoce navíc můžete jemně pocukrovat vanilkovým nebo skořicovým cukrem či namáčet v medu. Milovníci čokolády mohou hotovou dobrotu na talíři přelít roztopenou čokoládou na vaření.
Nezapomínejte na gril a jeho údržbu
Abyste si na dobrotách opravdu pochutnali, nezapomínejte ani na samotný gril. Na roštu, ani vně grilu byste neměli dávat mastnotě prostor. Snažte se jí zbavit po každém grilování – pravidelná péče vám ušetří spoustu práce. Pokud jste majitelem elektrického grilu, začněte s čištěním vždy teprve po odpojení z proudu. Dávejte pozor, aby se voda nedostala do míst, které jsou v kontaktu s elektřinou.
Díky speciálnímu čisticímu prostředku Grilpur, který dokáže rozpustit připálené organické tuky i pokrmy, zničíte bakterie a odstraníte mastnotu. Doma využijete Grilpur také k čištění trouby. Pokud už víte, že se špíny jen tak nezbavíte, k použití drátěnky se přesto neuchylujte a raději si pořiďte plastovou škrabku nebo kartáč, které vás zbaví i těch nejhorších připálenin, ale povrch grilu nepoškrábe.