Posezení u letního grilování se kvapem blíží. Mezitím je však třeba dát do pořádku vše okolo, abyste si chvíle klidu a odpočinku mohli náležitě užít. Máme pro vás pár tipů, jak na to.
Bez zahradního nábytku by se to správné grilování neobešlo. Máte dřevěný nábytek? Nechejte ho s příchodem letní sezóny zazářit!
Přírodní materiál, kterým je dřevo, je skvostem každé zahrady, ale musíte počítat s tím, že si vyžádá vaši pozornost. Pokud je váš nábytek úplně nový, rozhodně nepodceňujte první ošetření – je třeba nábytek napustit přípravkem (lazura, olej), který omezí vliv povětrnostních podmínek a současně nábytek ochrání před dřevokazným hmyzem, proti plísním a houbám. U staršího nábytku to máte snazší – stačí nábytek zbavit prachu a špíny, vhodný je například mýdlový čistič Diava. Následně obnovte impregnaci, například Diavou včelí vosk na nábytek bez povrchové úpravy.
Pokud vlastníte plastový nebo kovový nábytek, máte to o něco snazší, vystačíte si s vlhkým hadříkem a kapkou účinného čisticího prostředku. Ochranného účinku můžete dosáhnout pomocí speciálních výrobků s antistatickým efektem.
TIP: Během léta stačí mít po ruce houbičku nebo vlhký hadřík – pokud drobným nečistotám nedáte šanci zaschnout, máte ušetřenou polovinu práce.
Letní servis pro váš gril
Teplé večery ideální pro posezení a grilování jsou tady. Teď už zbývá jen gril znova “nastartovat” pro nadcházející sezónu. Pokud jste ho po loňské sezóně nestihli dostatečně vyčistit a „zazimovat“, nechejte gril nejprve vypálit. Nejprve odstraňte případné velké zbytky připálenin, poté nechte gril přibližně na deset minut rozpálit, a na vychladlém roštu nebo kameni si poté můžete „zařádit“ ještě s kartáčkem a čisticím prostředkem Grilpur. Ten totiž dokáže rozpustit připálené organické tuky i pokrmy, zničí bakterie a odstraní mastnotu.
Tip pro vaše grilování: dejte si načas
Zlatým pravidlem každého grilování je – vše se griluje v žáru a nikoliv na ohni. Aby se maso správně propeklo, musí být žár dostatečně velký a přitom rovnoměrný. Gril proto rozpalte klidně i 45 minut předem, až se na uhlících vytvoří typický šedý povlak. Drobnou nevýhodou grilování na dřevěném uhlí nebo briketách je nemožnost snadno regulovat teplo. Lze si však vypomoci rozprašovačem s vodou nebo pouhým rozhrábnutím uhlíků.