Kuchyň je jedna z nejdůležitějších místností každé domácnosti. Většinou v ní trávíme dost času, a tak je velmi důležité, aby vyhovovala ergonomickým i funkčním standardům. Jednotlivé kuchyňské zóny by na sebe měly logicky navazovat, aby byl pohyb po místnosti přirozený a co nejvíce pohodlný. V kuchyni je velmi důležitá také pečlivá organizace, díky které bude mít každá věc své dané místo a my tak vždy budeme vědět, kam sáhnout.
Ať už plánujete kuchyň lineární, do U či do L, neměli byste zapomenout na uspořádání jednotlivých zón. Jejich logická návaznost nám usnadní fungování v kuchyni. V blízkosti místa na vaření by se tedy měla nacházet mycí část. Pracovní prostor pro přípravu pokrmů je dobré mít z obou stran mycí i varné zóny, pokud to dispozice kuchyně dovoluje. Neméně důležitý je ale prostor pro skladování a odkládání veškerého kuchyňského vybavení a ingrediencí na vaření. Každá věc by měla mít své místo, abychom vždy hned našli to, co zrovna potřebujeme.
Pořádek v kuchyni je věčné téma. Dnes už ale kuchyňská studia nabízejí promyšlené možnosti, jak skladovat veškeré kuchyňské náčiní i potraviny. I v tomto případě je důležité přemýšlet nad ergonomií ukládání a věci, které potřebujete nejčastěji, by se měli nacházet co nejblíže pracovnímu místu.
Závěsné systémy
Nůž, vařečka, utěrka – to je jen pár věcí, které v kuchyni používáme každou chvilku. Vyplatí se je tak mít blízko místa, v kterém jídlo připravujeme. Skvělou variantou jsou závěsné systémy. Na háčcích nad pracovní deskou tak můžeme potřebné náčiní hned při ruce. Nože je kvůli bezpečí lepší připevnit na magnetickou lištu, která je udrží na svém místě. Dnes už si můžete vybrat z mnoha variant, materiálů i barev závěsných programů, a tak v nich můžete míst uschovány i třeba papírové utěrky, oblíbené hrnečky, kořenky a další nezbytnosti, které často používáte.
Zásuvky a vnitřní organizéry
Zásuvky jsou šikovným pomocníkem pro uschování téměř čehokoliv. Ať je budete využívat na potraviny, nádobí, příbory či hrnce, vyplatí se nejprve zamyslet nad tím, jakým způsobem je uložit přehledně. Veškeré věci, které budou v zásuvce, by totiž měly být vidět na první pohled, aby byly hned po ruce a nemuseli jste ji celou prohledávat. V některých případech je proto vhodné věci uložit do vnitřních organizérů, díky kterým vždy rychle najdeme, co je zrovna potřeba.
Otevřené police
Otevřené police se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. A není divu. Prostor díky nim vypadá daleko útulněji, osobitěji a vzdušněji. Tím, že máte uložené věci na očích, je budete i častěji používat a budete mít větší přehled o tom, jaké nádobí vlastníte. Do otevřených polic můžete ukládat hrnky, sklenice, talíře, ale i suché potraviny, koření, kuchařky a další věci, po kterých často saháte.
Výsuvné organizéry
Výsuvné koše, zásuvky či věšáky by v moderní kuchyni rozhodně neměly chybět. Nejen že v nich můžeme mít uloženou spoustu věcí, ale navíc jdou i pohodlně vysunout, a tak se konečně nemusíme nořit do hlubin kuchyňských skříní.