Zahrada

Sklizeň snadno a rychle! Na jaké pomocníky rozhodně nezapomenout?

Na zahrádkách postupně dozrává úroda a čas sklizně je tady. Okurky, papriky, cukety, brambory, cibule, mrkev, jablka nebo třeba rybíz. Bohaté množství ovoce a zeleniny s sebou přináší radost a skvělé chutě, ale také práci v podobě uskladnění a správného zpracování. Jak si s tím jednoduše poradit a jaké pomocníky nebo postupy zvolit?  

Sběr a skladování

V srpnu a září se sklízí zelenina, kterou mnoho lidí alespoň v nějakém množství uchovává přes zimu. Aby vydržela co nejdéle, je potřeba ji sklízet průběžně a ve správný čas, tedy spíše ráno, kdy jsou rostliny hydratovanější a plody svěžejší. Zatímco sběr zeleniny a bobulovitého ovoce zvládnete ručně s pomocí rukavic, při sklízení jablek, hrušek a dalších plodů ovocných stromů nezapomeňte na česače. Manipulace s nimi je snadná a brání zbytečnému pádu ovoce na zem.

„Pro zachování čerstvosti po dlouhou dobu uchovávejte úrodu na tmavém, chladném a větraném místě, ideálně ve sklepě. Ovoce a zeleninu ukládejte do proutěných košíků, nejlépe však do dřevěných přepravek a bedýnek. Jsou stohovatelné a šetří cenné místo ve sklepě. Plastové přepravky využívejte spíše jen pro přenášení. Pro delší skladování se nehodí, jelikož urychlují vadnutí a poskytují ideální podmínky pro vznik plísní. Na uskladnění brambor skvěle poslouží jutové pytle,“ říká David Irmann ze společnosti BAUHAUS.

Zavařování

Ne každý má ale rozměrný sklep, proto je nutné alespoň část úrody rychle zpracovat. Nejčastějším způsobem je sterilace neboli zavařování. Nakládačky, kvašáky, ale i kompoty, džemy, marmelády a povidla vydrží po dlouhou dobu a zpestří zimní jídelníček. Nezbytné je dostatečné množství správných nádob. V obchodech najdete celou řadu sklenic lišících se objemem i způsobem uzávěru. Zatímco nádoby s klipem vypadají v interiéru nejlépe, využívat by se měly spíše pro potraviny skladované po krátkou dobu, například nakládaný sýr. Pro dlouhodobé uskladnění jsou nejlepší volbou sklenice s kovovým víčkem.

A jakou velikost vybrat? Jestliže máte velkou úrodu a chystáte se na nákup objemnějších sklenic, zadržte. Velké nádoby jsou sice lákavé kvůli rychlejšímu zpracování potravin, hodí se však jen pro zavařování určitého typu potravin. „Pro kompoty s bobulovitým ovocem, marmelády a džemy jsou ideální menší sklenice s objemem okolo 250 ml. Po otevření podléhá tento typ jídla zkáze rychleji, vhodnější je tedy načínat jen malé množství. Klasikou v zavařování jsou pak 720 ml sklenice s kovovým víčkem používané pro přípravu populárních nakládaček. Nadrozměrné sklenice o objemu 5 litrů pořiďte tehdy, pokud budete zavařovat kvašené okurky. Během procesu kvašení nabývají na objemu, proto potřebují dostatek prostoru,“ radí s výběrem sklenic David Irmann ze společnosti BAUHAUS.   

Lisování

Čerstvému domácímu moštu se vyrovná jen málokterý nápoj. Potěší bohatou, svěží chutí a tělu dodá armádu vitamínů. Během přípravy navíc můžete experimentovat s kombinacemi a vyvažovat sladké druhy kyselejšími. Kromě rodiny potěšíte podomácku vyrobeným nápojem také příbuzné nebo kamarády. Pokud se chystáte lisovat pravidelně, zvažte investici do vybavení v podobě drtiče a lisu na ovoce. Usnadní vám práci, zrychlí proces zpracování a vy se tak můžete věnovat sklizni dalších plodů. Bytelnost a odolnost by měla být hlavním faktorem při výběru produktu. Lis vyberte buď z odolného dřeva nebo nerezu.  

Sušení

Staletími osvědčeným způsobem zpracování úrody je sušení. Oblíbené je nejen kvůli jednoduchosti, ale také schopnosti uchovat kvalitní chuť. Nejznámější jsou křížaly, sušit lze ale cokoliv, co vás napadne. Kromě ovoce, které je po usušení stále příjemně sladké, můžete na zimu nachystat také zeleninové chipsy, houby, bylinky nebo třeba šípky. Perfektním pomocníkem bude elektrická sušička. Odvede většinu práce za vás a zvládne usušit větší objem potravin najednou. Pro děti nachystáte zdravé mlsání a využívat ji lze celoročně.

Zmrazení

Zamrazené čerstvé ovoce, ale i zelenina najdou na podzim a během zimy hojné využití v kuchyni. Takto uskladněné potraviny si uchovávají chuť i vitamíny, přestože je jejich konzistence po rozmrazení horší. „Plody jako jahody, maliny, ostružiny nebo rybíz obohatí v chladných měsících snídaňové kaše a pomohou s přípravou smoothie, dezertů nebo sladkých jídel. Mrazení je oblíbeným řešením také v případě, že ovoce nestíháte zpracovat a nechcete o něj přijít. Důležité je mít dostatek místa k dlouhodobému uložení. Možné je skladování ve vzduchotěsných a odolných plastových boxech, ale použít lze také plastové sáčky,“ uvádí David Irmann ze společnosti BAUHAUS.

Česač ovoce

Tradičním a praktickým pomocníkem v době sklizně je česač ovoce. Pomůže s jeho opatrným, přesto rychlým sběrem. Česač se lněným vakem má průměr 13 cm a kovová část je práškově lakovaná. Je vybaven násadcem kompatibilním se všemi běžnými násadami. Česač je díky konstrukci lehký a manipulace s ním je snadná.

Dřevěná bedna na zeleninu, 3 ks

Dřevěná bedna o praktických rozměrech 60 x 27 x 35 cm se hodí pro úschovu sklizeného ovoce a zeleniny. Díky modernímu designu ji můžete umístit nejen ve spíži a sklepě, ale také v kuchyni. Je vyrobena z přírodního borovicového dřeva a je stohovatelná. Součástí balení jsou tři kusy.

Lis na ovoce OP 18

Se zpracováním bohaté úrody pomůže lis na ovoce. Vychutnáte si díky němu lahodné, čerstvé a vlastnoručně vyrobené džusy plné vitamínů. Do lisu jednoduše vložíte nakrájené ovoce a šťávu vytlačíte. Součástí lisu je sběrná mísa a nálevka usnadňující manipulaci při práci. Pomocí filtrační vložky lze lis na ovoce snadno naplnit. Je vyroben z vysoce kvalitního neopracovaného dřeva a disponuje ocelovým vřetenem pro lehké ovládání.

Jutový pytel

Jutový pytel je klasikou mezi pomůckami pro sklizeň. Je pevný, prodyšný a jednoduše uskladníte více kusů vedle sebe. Hodí se zejména pro uložení brambor. V domácnosti najde ale i jiné využití, například při přepravě suti a dalších předmětů. Po naplnění pískem ho lze použít také při tvoření protipovodňových zábran. Pytel se prodává bez úvazku. Rozměry: 56 × 95 cm

Proutěný koš

Proutěný koš využijete především na sběr ovoce, je možné jej ale vzít také na houby nebo umístit jako dekoraci v domácnosti. Je vyroben z kvalitního vrbového proutí, díky čemuž se snadno udržuje. Nízká váha 0,7 kg je zárukou snadné manipulace i pohodlného držení po delší dobu. Rozměry košíku jsou 28 × 30 × 40 cm. Vysoký je 16 cm, včetně ucha pak 28 cm.

Nádoba na nápoje, 10 l

Demižon od společnosti Nohel Garden je vhodný pro výrobu a uchovávání různých druhů lihovin, například vína, moštu, medoviny, pálenky nebo likéru. Skleněná báň se snadno udržuje. Díky sklu nepřejímá demižon žádné cizí pachy a uskladněná tekutina si díky tomu ponechává svoji původní chuť. Lze ho využít také jako dekoraci v interiéru.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..