Články

Potravinový mol

Potravinový mol (zavíječ moučný) patří mezi běžné potravinové škůdce vyskytující se po celém světě. Do domácnosti se tento škůdce obvykle dostane se zakoupenými potravinami především s moukou, strouhankou a čokoládou. V napadených potravinách nalezneme drobné pavučinky, larvy, drobné motýlky a na obalech drobné dírky. Jakmile objevíme v donesené potravině takovéto náznaky napadení, potraviny nemilosrdně je zlikvidujeme. Velice rychle by se rozšířili do ostatních potravin a mnohdy nepomůže, že jsou uloženy v pevných hliníkových sáčcích.

Pokud Vás postihne invaze zavíječe, příliš možnosti jak se ho jednoduše zbavit není. Chemické přípravky na likvidaci hmyzu v blízkosti potravin jsou vyloučeny. Lze použít pouze lepící feromonové pásky (běžně k dostání v drogerii za 30 Kč). Jejichž účelem je likvidovat samečky a znemožnit, tak oplodnění samiček. Bohužel se tato metoda dá použít spíše jako doplněk v boji proti potravinovému molu. Mezitím totiž již nakladené larvy postupně zničí veškeré vaše uložené potraviny. Pro úspěšné tažení proti potravinovému molu je nutné důsledně zničit všechny napadené potraviny, vyklidit zbytky potravin a drobky ve skříních. Nenapadené potraviny uložit do pevných uzavíratelných nádob. Pravidelně se zbavujte zbytku potravin a vyklízejte kuchyňskou linku a spíž. Kontrolujte potraviny donesené ze supermarketů, zda neobsahují stopy těchto škůdců. I přes tato opatření se tento věčný boj s tímto potravinovým škůdcem málokdy povede dlouhodobě vyhrát.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..