Tipy a trendy

Už vás nebaví klasické grilování? Vyzkoušejte zauzování na grilu!

Udilo se údajně už v pravěku, tehdy totiž uzení sloužilo jako ideální způsob konzervace masa. Dnes se udí hlavně proto, abychom si mohli užít tolik oblíbenou kouřovou chuť. Tu si ostatně můžete dopřát, i když nemáte udírnu. S pomůckami od švýcarského výrobce grilů Outdoorchef si zvládnete připravit pokrmy se zauzenou chutí a vůni i na zahradním grilu.

Co je uzení a co zauzování?

Uzení je tzv. low and slow technika, tedy příprava pokrmů při nízké teplotě po dlouhou dobu. Udí se nejčastěji maso nebo sýry a to tak, že se nechají po určitou dobu v kouři z hořícího dřeva. Udit můžete v udírně nebo v komíně. „Pokud mluvíme o grilu, technicky vzato jde spíše o zauzování než uzení v pravém slova smyslu. Cílem není konzervace masa, takto připravené pokrmy jsou určené k přímé spotřebě. Zauzování se také děje při vyšší teplotě a kratší dobu,” vysvětluje Václav Bartoš, zástupce značky Outdoorchef. Na požitku z voňavé dobroty ale tento fakt nikterak neubírá.

Jak postupovat?

„Před klasickým uzením je potřeba naložit maso do směsi soli a cukru v poměru 1:1 a nechat marinovat několik hodin. Pravidla pro zauzování na grilu jsou volnější a maso si můžete připravit, jak chcete.” radí Václav Bartoš. “Na rozdíl od uzení v udírně, které trvá dlouhé hodiny a kouř má teplotu mezi 50 a 70°C, na grilu zauzujeme při teplotě kolem 100°C asi 1-3 hodiny,” dodává.

Jaký gril se hodí pro zauzování?

Zauzovat můžete na plynovém grilu stejně tak jako na grilu na dřevěné uhlí. Důležité ale je, aby měl gril poklop, aby uměl udržet požadovanou teplotu a také aby umožňoval využití nepřímého žáru, udí se totiž zásadně mimo plamen. Grily švýcarské značky Outdoorchef mají patentovanou technologii, která umožňuje pohodlně měnit žár z přímého na nepřímý a naopak přesně podle toho, jak se to hodí pro připravovaný pokrm.

Jak na kouřové aroma?

  • Udící prkénko je vyrobeno z aromatického tvrdého dřeva a při zauzování ho stačí položit s pokrmem na rošt grilu. Prkénko v teple “čoudí” a dodává tak patřičné aroma. Dá se použít i opakovaně. Prkénko z olše je ideálním doplňkem pro grilování ryb, zeleniny a bílého masa. Cedrové prkénko se zase hodí pro grilování ryb a zeleniny.

 Cena na Outdoorchef.cz: 540 Kč/ks

  • Udící box se používá tak, že jej naplníte vlhkými udícími dřevěnými lupínky, ze kterých se v teple grilu kouří. Ty pak dodávají pokrmu vůni podle zvoleného druhu dřeva. Udící box do kotlového grilu je závěsný, v uhelném grilu se udící box pokládá na dno.

Cena na Outdoorchef.cz: od 740 Kč

  • Dřevěné lupínky jsou štěpky z různých druhů dřevin, z nichž každá se hodí pro jiné pokrmy. Olše dodává nasládlé aroma, které ladí s rybami, zeleninou a bílým masem, třešeň se hodí spíše pro hovězí, vepřové či zvěřinu. Jabloň je univerzální, dá se kombinovat s jakýmkoli jídlem. Dubové lupínky dodávají intenzivní uzené aroma, a proto vyniknou v kombinaci s hovězím, vepřovým, slaninou, párky či telecím. Lupínky je potřeba namočit alespoň hodinu před použitím.        

  

Cena na Outdoorchef.cz: 190 Kč za 1000 ml

  • Pokud chcete zauzování zatím jen vyzkoušet a nemáte kovový udící box, pořiďte si box jednorázový. Jde o hliníkovou misku naplněnou dřevem a kořením, kterou stačí položit na grilovací mřížku a ta se teplem v grilu rozvoní. Na webu Outdoorchef.cz najdete čtyři varianty pro různé druhy mas.  

 

Cena na Outdoorchef.cz: 140 Kč/ks

1 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..