Tipy a trendy

Oslaďte si letní grilování ovocem a čokoládou

Vůně grilovaných dobrot se v podvečery line z českých zahrad a dokonce i balkónů. Není se čemu divit, grilování se stalo jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Co ale vyzkoušet k masu a zelenině navíc i sladkou tečku v podobě grilovaného ovoce?

Grilování ovoce je hračka. Zvládne ho i úplný začátečník. Stačí dodržovat pár základních rad a máte vyhráno. Prozradíme vám, jak na to.

Grilovat můžete cokoliv

Na gril můžete vložit prakticky každý druh ovoce. Kromě toho měkčího jako je broskev, ananas nebo jahody. Můžete ogrilovat i jablka, hrušky nebo banány. Stačí, když banán rozpůlíte a vložíte na gril. Postačí z každé strany tak dvě minuty. Výborně budou chutnat i všechny druhy melounů. Například ten vodní obsahuje velké množství vitaminu A a C. Stačí ho nakrájet na dva až tři centimetry tlusté plátky a i v tomto případě přibližně dvě minuty grilovat.

Fantazii se meze nekladou

Je tedy prakticky jedno, jaký druh zvolíte, každý bude chutnat skvěle. Před samotným grilováním stačí tvrdší druhy nakrájet na menší plátky, aby se pěkně propekly. Jednotlivé druhy ovoce můžete grilovat samostatně, nebo je napichovat na špejle a vytvořit si tak různobarevné ovocné špízy.

Stačí nízká teplota

Pro grilování ovoce platí stejná pravidla jako pro maso – jídlo by se nemělo připalovat a nemělo by být spálené. Pokud jste na grilu pekli maso nebo zeleninu, je potřeba jej důkladně očistit. Ovoce by totiž mohlo do sebe nasát chuť předchozího pokrmu.  A takový banán s chutí ryby by zajisté nikomu moc nechutnal. Ovoce ovšem grilujte na co nejnižší teplotu a myslete i na to, že doba pečení bude výrazně kratší. Na roštu ho nechte až do té doby, než zkaramelizuje cukr, který obsahuje. Měkčí ovoce, jako třeba meruňky, broskve nebo jahody, je nejlepší grilovat zabalené v alobalu nebo na grilovací misce. Lahodná ovocná šťáva tak nepřijde nazmar.

Extra tipy

Takto ugrilované ovoce můžete podávat samostatně, posypané cukrem nebo polité medem. Pokud chcete vytvořit skutečnou hostinu s lahodnou tečkou na závěr, přidejte k ovoci zmrzlinu a všechno polijte Carla čokoládovou polevou. Dostupná je hned v několika příchutích. Uvidíte, že po takovémto desertu se budou vaši strávníci olizovat až za ušima.

Grilování pro každého

Vše hravě zvládnete, experimentování se meze nekladou. Nezáleží na tom, jestli máte gril na dřevěné uhlí, elektřinu nebo plyn. A zoufat nemusíte, ani když gril nevlastníte, nebo nemáte vhodnou terasu či balkón. Ve městech napříč republikou totiž vznikají místa, která jsou určena právě k piknikům a k rozdělávání ohňů. Na některých jsou k dispozici i veřejné grily.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..